La Cebolla Roja

Qui Som?

La Cebolla Roja som un grup de consum ecològic, autogestionat i assembleari, format per un col·lectiu de persones conscients, crítiques i responsables amb els hàbits de consum.

Què fem?

La nostra activitat principal es fonamenta en gaudir de productes ecològics i de proximitat. En aquest sentit, ens trobem (organitzats per torns rotatius) cada dimecres [tarda] al pati del Centre Cívic de Can Basté per repartir les comandes que s’han encarregat per aquella setmana i distribuir-les. Durant el torn, cadascuna de les persones recull la seva cistella d’aliments.

A més a més, a banda de la compra setmanal, La Cebolla Roja:

  • Realitzem tallers oberts relacionats amb el consum i/o tractament de productes: taller de pa, taller de conserves, etc.
  • Fem sortides amb els/les productors/es per conèixer els projectes i/o productes dels quals som consumidors/es.
  • Incentivem trobades ludicofestives per conèixer i generar bon ambient en el grup.

Com ens organitzem?

Tenim una estructura horitzontal, igualitària i potenciem i som fidels al model i principis cooperatius.

El grup està compost per diferents unitats familiars, les quals poden estar formades de manera individual o col·lectiva (famílies, amics i/o amigues, companys/es de feina, etc.).

Som una entitat autogestionada, així que cadascuna de les persones membres adquireix una sèrie de compromisos en el moment que en forma part del col·lectiu:

  • Participar activament del seu funcionament: assemblees, comissions i/o torns.
  • Responsabilitzar-se de la seva àrea de treball.

ASSEMBLEA

El màxim òrgan de decisió i d’expressió del col·lectiu és l’assemblea, que està formada per totes les persones que formen part de La Cebolla Roja, i es reuneix mensualment per tal de garantir l’estabilitat de l’estructura. Per aquest motiu, la participació de totes en aquestes assemblees és fonamental per tal de donar més riquesa als debats i dotar les nostres decisions d’un consens més ampli.

COMISSIONS

Per tal de ser més operatius i compartir la responsabilitat del grup, s’han creat diferents comissions (petits grups de treball) per tal d’executar les decisions consensuades en assemblea. Actualment són:

  • Comunicació: encarregada de fer conèixer i difondre l’existència del grup de consum (inclou tant l’elaboració de materials com l’administració de les diferents eines TIC).
  • Consum: encarregada de realitzar la recerca dels nous productes (sempre seguint el criteris de compra establerts pel grup) i portar la comunicació amb els/les productors/es.
  • Economia: encarregada de portar la comptabilitat individual i col·lectiva del grup de consum i fer els pagaments pertinents als productors/es.
  • Logística: encarregada de les funcions de secretariat i de confeccionar el torns trimestrals per preparar les cistelles.

Quota

Per esdevenir membres del grup de consum, s’haurà de realitzar un pagament puntual de 10 euros/unitat familiar (a fons perdut). Aquesta quota inicial ens serveix per fer pagaments per avançat als/les proveïdors/es o productors/es dels aliments que consumim, i comprar el material necessari per les tasques a desenvolupar. Si fos necessari fer front a despeses extres del grup de consum, els/les membres realitzarien una aportació addicional de diners.

Les noves incorporacions de La Cebolla Roja tenen un mes d’adaptació abans de realitzar el pagament per poder comprovar de primera mà el funcionament del grup de consum.

Documentació en format PDF: La Cebolla Roja

Vídeo presentació